fredag 5 juni 2009

Svar från Jens Ganman 27/5 2009

Publicerar inte hela mailet här, men bryter loss några intressanta delar ur det som visar hur en upphovsrättshavare tänker - d.v.s. en av dem som är för en skarpare lagstiftning och hårdare straff för olaglig fildelning, eller "stöld" som de gärna kallar det.

"Rent allmänt har jag svårt att förstå varför vi kulturarbetare och kulturproducenter förväntas att stillatigande se på hur ni verkar för en uppluckring av upphovsrätten och det faktum att vissa Piratsympatisörer (inte alla men många) tycker att kulturarbetare ska vara nöjda med folkets tack för sina insatser. Det verkar vara ett exklusivt krav för just vårt skrå. Inte för nån annan yrkesgrupp. Och även om inte du personligen har den uppfattningen verkar många av dina vänner ha det!"

Jens fortsätter...

"Det här med fildelningens vara eller inte vara kanske heller inte är så intressant i sammanhanget. Det gick ju att låna skivor och filmer av varandra för tio år sen efter samma princip, men då fanns det varken en för eller emotlobby. Frågan var inte ett dugg politiskt. Den blev det först när fildelningstekniken slog igenom. Vilket är intressant ur flera synvinklar."

"Förvänta dig inte att landets musiker, författare och konstnärer ska hoppa jämfota av förtjusning när ert parti vill verka för en försämring av deras villkor. Det skulle ingen yrkesgrupp göra!"

"Nu när vi lagt titlarna åt sidan får du gärna förklara dina ståndpunkter runt exempelvis begreppet fri kultur på ett djupare plan. Jag lovar att lyssna med öppna öron och försöka lära mig mer. Hoppas den inställningen är ömsesidig.

Vänligen

Jens Ganman"

1 kommentar:

  1. Hade en liknande diskussion idag under flyerutdelning. Intressant att man inte är så långt ifrån varandra, och att det är lätt att finna gemensam mark för det mesta, bara man kommer förbi de förutfattade meningarna.

    Det enklaste vore om fildelare och upphovsmän kunde föra en sansad debatt. Göran Widham hade något inlägg på "Sagor Från Livbåten" om det där, tror jag.

    SvaraRadera